Suomen maukkain muotoilu - Lakutuoli

Mitä syntyy, kun kaksi maailmaa kohtaa? Kun mukavuuden ja maun välinen raja hamärtyy ja katoaa? Tätä lähdimme pohtimaan yhdessä palkitun kalustemuotoilija Yuki Aben kanssa. Lopputuloksena syntyi Suomen maukkain muotoilu – uusissa mittasuhteissa, Yuki Aben toteuttama Panda® Lakutuoli. 

Lakutuoli

Lakutuolin tausta ja synty

Katso videolta kuinka Lakutuoli syntyi ja millaisia asioita kalustesuunnittelija Yuki Abe pohti tuoli suunnittellessaan ja valmistaessaan. 

"Makeisten ja kalusteiden muotoilussa on paljon yhteistä. Ulkomuoto ja olemus antavat lupauksen kokemuksesta. "
Yuki Abe
Kalustemuotoilija

Mistä lakutuoli-kampanjassa on kyse?

Viime vuonna Panda-lakritsista tuttu kukkamainen muoto, Lakukka, sai Suomalaisen Työn Liitolta Design from Finland -merkin ensimmäisenä makeisena (lue lisää täältä).


Nyt vaajakoskelaisesta lakritsista on suunniteltu uniikki designtuoli, joka on tiettävästi ensimmäinen lakritsista valmistettu tuoli koko maailmassa. Idea lakutuolista syntyi, kun pohdimme, kuinka makeistalon pitkää lakritsimuotoilun perinnettä voisi vaalia ja viedä leikkisästi uusiin mittasuhteisiin.

Lakutuoli_suunnittelija_Yuki_Abe_

Kalustesuunnittelija Yuki Abe istumassa suunnittelemassaan designlakutuolissa. 

Voiko lakutuolilla istua? Voiko tuolin syödä?

Lakutuoli on ennen kaikkea designesine – makeistaideteos. Halusimme luoda Vaajakosken tehtaan lakritsista niin herkullisen designtuolin, että sen nähdessään miettii, tekisikö mieli istahtaa vai sittenkin puraista. Lakutuolille voi kyllä istahtaa, mutta ei ehkä kannata – ainakaan valkoiset housut jalassa.


Tuoli on nähtävillä Helsinki Design Weekillä. Emme myöskään suosita tuolin haukkaamista, sillä sen rakentamisessa on lakritsin ohella käytetty aineita, jotka pidentävät tuolin ikää, mutta eivät ole tarkoitettu syötäviksi. Tuoli hellii makuhermojen sijaan ensisijaisesti näkö- ja hajuaistia.

Panda_Lakutuoli_

Älä nuolaise ennen kuin istahtaa! 

Miksi leikitte ruualla ja tuhlasitte 50 kiloa hyvää syömäkelpoista lakritsia tuoliin? Meneekö lakritsi roskiin projektin loputtua?

Lakritsituoli hellii makuhermojen sijaan muita aisteja, ja antaa lakritsille uuden tarkoituksen tuolin rakennusmateriaalina – makeistaideteoksena. Näytteillä olon jälkeen tuolin materiaalit kierrätetään asianmukaisesti, pääosin biojätteenä.


Me Pandalla olemme sitoutuneet hävikin minimoimiseen, ja siksi Vaajakosken tehtaallamme makeiset eivät päädy hukkaan. Sen sijaan, että tuotannossa syntynyt hävikki heitettäisiin pois, pyrimme hyödyntämään nämä ulkomuodoltaan erilaiset, mutta maultaan moitteettomat makeiset esimerkiksi Panda-tehtaanmyymälässä.

Mitä tuolille tapahtuu Helsinki Design Weekin jälkeen?

Maailman ensimmäinen lakutuoli viedään Helsinki Design Weekiltä suoraan Vaajakosken tehtaanmyymälään, jossa sitä pääsee ihailemaan kuka tahansa. Sen jälkeen tuoli kierrätetään asianmukaisesti, pääosin biojätteenä.

Tutustu Suomen ensimmäiseen desingmakeiseen