miten makeisemme valmistetaan?
valmistus suomessa vaajakosken tehtaalla
Panda-makeisia on valmistettu jo yli 100 vuoden ajan Vaajakosken tehtaallamme. Panda on Suomessa valmistettua ja jokaisen suomalaisen suosikkeihin kuuluvat niin perinteiset- kuin uutuusmakeisemme.
Aluksi tehtaalla valmistettiin paperipäällysteisiä karamelleja, purkkikaramelleja, yskänkaramelleja ja marmeladia. Vuonna 1927 lakritsin valmistus alkoi Vaajakoskella, jota seurasi vuonna 1929 suklaaosaston avautuminen.
Nykyään Vaajakoskella valmistetaan kaikki Pandan lakritsit sekä suklaat.
LAKRITSI
Raaka-aineet
Tärkein raaka-aine lakritsin valmistuksessa on lakritsijuuri. Se on kasvi, joka kasvaa villinä Etelä-Euroopassa ja Aasiassa vuoren rinteillä. Lakritsijuuri jalostetaan lakritsiuutteeksi pesemällä, kuivaamalla, jauhamalla ja uuttamalla.
Perinteisen lakritsimme raaka-aineet ovat siirappi, vehnäjauhot, lakritsiuute, melassi, väri (lääkehiili) ja anisöljy.
Kun laku on tehty hyvistä raaka-aineista, se ei tarvitse reseptiinsä säilöntä- tai lisäaineita. Panda-lakritsi valmistetaankin parhaista raaka-aineista, ilman säilöntä- tai lisäaineita. Tarkat ainesosat kullekin Panda-tuotteelle löydät aina tuotesivuilta.
Valmistus
Ihana pehmeä Panda-lakritsi valmistetaan Vaajakosken tehtaallamme perinteisellä keittomenetelmällä. Siinä raaka-aineet keitetään taikinaksi ja puristetaan muotoonsa lakritsimestari Väinö Hildenin perintöohjeiden mukaisesti.
SUKLAA
Raaka-aineet
Panda-suklaa valmistetaan paahdetuista kaakaopavuista, jotka on prosessoitu kaakaomassaksi ja kaakaovoiksi. Joukkoon lisätään sokeria, sekä auringonkukkalesitiinia.
Yleisesti suklaaksi saa kutsua vain sellaista makeista, joka on valmistettu kaakaovoista ja se sisältää enintään 5 % muuta kasvirasvaa. Tämäkin kasvirasva täytyy olla ominaisuuksiltaan identtinen kaakaovoin kanssa.
Panda-tuotteiden palmuöljyttömyyden tavoite on saavutettu vuonna 2021. Tuotteemme eivät siis sisällä sitä lainkaan – hyvä niin!
Panda-suklaata varten hankkimamme kaakao on Rainforest Alliance –sertifioitua. Se tarkoittaa, että kaakaon viljelyssä noudatetaan käytäntöjä, joiden tavoitteena on suojella metsiä, ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja tukea työntekijöiden hyvinvointia.
Rainforest Alliance on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon luonnonsuojeluorganisaatio, joka tarjoaa viljelijöille tukea ja koulutusta kestävämpään maankäyttöön, metsien suojeluun ja ilmastonmuutoksen hillintään. Voit lukea lisää aiheesta täältä.
tumma suklaa
Tumma suklaa ei sisällä perusraaka-aineiden lisäksi muuta ja sen kaakaopitoisuus voikin olla jopa yli 90 %. Pandan tumma suklaa sisältää vähintään 53% kaakaota. Suklaan värin syvyys ja maun karvaus riippuvat massan ja sokerin välisestä suhteesta.
maitosuklaa
Maitosuklaan tapauksessa koostumukseen lisätään myös täysmaitojauhetta, vaniljaa ja ripaus ruolaa, mikä antaa suklaalle makeamman maun, vaaleamman värin ja pehmeämmän rakenteen.
valkosuklaa
Valkosuklaan valmistuksessa ei käytetä lainkaan kaakaomassaa. Näin ollen ainoana kaakaotuotteena on kaakaovoi, johon Pandalla lisätään sokeria, täysmaitojauhetta sekä aitoa vaniljaa. Lisäksi hieman auringonkukkalesitiiniä sekä suolaa.